ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

image-140566-faq-icon.png?1426084677023
image-140548-divider-new.jpg?1426083929070

Μπορούμε να πίνουμε νερό πριν την αιμοληψία;

Ναι, το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση.

Πόσες ώρες πριν την αιμοληψία πρέπει να είμαι νηστικός; Απαιτείται δίαιτα για γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων;

Απαιτείται 12ωρη νηστεία και 24ωρη αποχή από το αλκοόλ. Επιτρέπεται η λήψη νερού.

Επηρεάζει το κάπνισμα τα αποτελέσματα των εξετάσεων;

Με το κάπνισμα ενός τσιγάρου διεγείρεται ο μυελός και ο φλοιός των επινεφριδίων. Η γλυκόζη αυξάνεται σε 10min και η αύξηση κρατάει 1 ώρα. Η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30min. Είναι προτιμότερο να μην καπνίσουμε πριν την αιμοληψία.

Μπορούμε να πάρουμε τα φάρμακά μας πριν την αιμοληψία;

Κάποια φάρμακα παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης. Τέτοια φάρμακα είναι:
  • Αγχολυτικά - υπνωτικά (Librium - Valium - Hipnosedon).
  • Σαλικυλικά
  • Αντισυλληπτικά (προκαλούν αύξηση του σιδήρου, της ολικής χοληστερόλης και μείωση της HDL - χοληστερόλης).
  • Αντιυπερτασικά - διουρητικά (Hygroton - Lasix)
  • Το αντιεπιληπτικό φάρμακο EPANUTIN.

Οι εξετάσεις για θυρεοειδή και καρκινικούς δείκτες γίνονται μόνο πρωί;

Η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν απαιτείται νηστεία.

Η έμμηνος ρύση επηρεάζει τις εξετάσεις μου;

Η χοληστερόλη μειώνεται κατά την ωορρηξία και ο σίδηρος πριν και κατά την ωορρηξία. Η αιτία της μείωσης του σιδήρου στη φάση αυτή, καθώς και γενικότερα η χαμηλή τιμή σιδήρου κατά την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών θεωρείται σήμερα ότι είναι ορμονική και δεν συνδέεται με την απώλεια αίματος.

Ο γιατρός μού ζήτησε γυναικολογικό ορμονικό έλεγχο. Πότε γίνεται;

Η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν απαιτείται νηστεία. Όλες οι εξετάσεις αξιολογούνται, πάντα, ανάλογα με την ημέρα του κύκλου της γυναίκας. Προτιμητέο, όμως, χρονικό διάστημα για την καλύτερη εκτίμηση των περισσοτέρων εξετάσεων (Προλακτίνης, FSH, LH, Ανδρογόνων) είναι μεταξύ 2ης και 5ης  ημέρας του κύκλου.

Ο γιατρός μού σύστησε να κάνω εξέταση κολπικού εκκρίματος. Χρειάζεται κάποια προετοιμασία;

Είναι προτιμότερο να πλυθούμε στο σπίτι από το προηγούμενο βράδυ με το σύνηθες σαπούνι που χρησιμοποιούμε για την ατομική μας υγιεινή και να αποφύγουμε τη σεξουαλική επαφή.

Ο γιατρός μού σύστησε να κάνω σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος. Ποιους κανόνες πρέπει να τηρήσω;

Αποχή από σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό για 4 ημέρες. Αποφυγή χρήσης υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ. Σχολαστικός καθαρισμός γεννητικών οργάνων με σαπούνι και νερό. Σκούπισμα με αποστειρωμένη γάζα. Το σπέρμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο κύπελλο (ουροσυλλέκτης), μετά από αυνανισμό και όχι διακεκομμένη συνουσία. Προσέχουμε να συλλέξουμε όλη την ποσότητα. Τους χειμερινούς μήνες τυλίγουμε εξωτερικά το κύπελλο με βαμβάκι και το μεταφέρουμε στο εργαστήριο, προσέχοντας να μην εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (θερμικό shock σπερματοζωαρίων). Στην περίπτωση του σπερμοδιαγράμματος, η μεταφορά του σπέρματος στο εργαστήριο πρέπει να γίνει σε μισή ώρα.

Πώς συγκεντρώνω ούρα 24ώρου;

Η πρώτη πρωινή ούρηση δεν συλλέγεται. Τη δεύτερη ούρηση, καθώς και όλες τις υπόλοιπες θα τις συλλέξετε σε ειδικό δοχείο, που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Συλλέγεται μέχρι και την πρώτη πρωινή ούρηση της επόμενης μέρας. Η πρώτη πρωινή ούρηση της πρώτης και δεύτερης μέρας πρέπει να είναι την ίδια ώρα. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιείστε και δεύτερο δοχείο. Προσοχή να μην παραλείψετε καμία ούρηση, γιατί η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί. Κατά τη διάρκεια της συλλογής, τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο.

Ο γιατρός μού σύστησε να κάνω γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων. Χρειάζεται κάποια προετοιμασία;

Πλύνετε τα έξω γεννητικά όργανα πολύ καλά με σαπούνι και νερό (μη χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό). Ξεπλυθείτε με άφθονο νερό. Σκουπιστείτε με καθαρή πετσέτα. Σε ευρύστομο αποστειρωμένο δοχείο συλλέξτε ούρα από το μέσο της ούρησης. Δηλαδή, αφού αφήσετε το μεσαίο ρεύμα ούρων στο στείρο δοχείο και τα υπόλοιπα τα αφήσετε να πέσουν στην τουαλέτα. Κατά προτίμηση, μαζέψτε τα πρώτα πρωινά ούρα. Δεν πειράζει, όμως, αν είναι οποιασδήποτε άλλης ούρησης. Πρέπει να παραδοθούν στο εργαστήριο εντός μισής ώρας από τη λήψη, ειδάλλως τοποθετούνται στο ψυγείο ή σε δοχείο με παγάκια, μέχρι να δοθούν στο εργαστήριο. Η καλλιέργεια ούρων θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν τη λήψη αντιβιοτικής θεραπείας. Εάν έχει προηγηθεί η λήψη κάποιου αντιβιοτικού, παρακαλώ να ενημερώνετε το προσωπικό του εργαστηρίου.

Τι είναι η κυστική ίνωση;

Η Κυστική Ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομούμενη νόσος της λευκής φυλής, που προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου του εβδόμου χρωμοσώματος και προσβάλλει πολλά σημαντικά ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η εμφάνιση ιδιαίτερα παχύρρευστων και αφυδατωμένων εκκρίσεων από διάφορα όργανα και αδένες του σώματος, με αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή του ιστού πολλών οργάνων (ίνωση) και την ανεπάρκεια αυτών. Κατά κύριο λόγο πλήττονται οι πνεύμονες, γιατί το αναπνευστικό σύστημα των ασθενών αποικίζεται, μόνιμα, από μικρή κιόλας ηλικία, από το μικρόβιο της ψευδομονάδας και του σταφυλόκοκκου, με τελική κατάληξη την αναπνευστική ανεπάρκεια και το θάνατο. Επίσης, το 90% των πασχόντων παρουσιάζει εκ γενετής βαριά παγκρεατική ανεπάρκεια, λόγω της μειωμένης ή μηδαμινής παραγωγής των απαιτούμενων -για την πέψη των τροφών- ενζύμων, με αποτέλεσμα τη δυσαπορρόφηση των τροφών, γεγονός που οδηγεί σε κακή θρέψη του ασθενούς και, γενικότερα, σε κακουχία και ευάλωτο οργανισμό σε απλές και καθημερινές λοιμώξεις. Άλλα όργανα που πλήττονται, επίσης, από την πάθηση είναι το ήπαρ (κίρρωση) και η καρδιά (καρδιακή ανεπάρκεια). Υπάρχει εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οστεοπόρωσης και οστεοπενίας από πολύ μικρή ηλικία, κάποιες φορές, μάλιστα, ο ασθενής παρουσιάζει σακχαρώδη διαβήτη. Παρατηρείται επίσης στειρότητα στη συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών και δυσκολία σύλληψης, αλλά και αποθάρρυνση μιας πιθανής εγκυμοσύνης στις γυναίκες, λόγω της κακής αναπνευστικής τους κατάστασης. Ακόμα, εμφανίζονται επανειλημμένα βλάβες και σε διάφορα όργανα, πολύποδες στις ρινικές κοιλότητες, ιγμορίτιδα, ειλεός. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα και με τη Βορειοαμερικανική και Ευρωπαϊκή μονογραφή των αντίστοιχων εταιρειών Κυστικής Ίνωσης, και πλησιάζει τα τριάντα έτη, δεδομένου ότι το 95% των ασθενών καταλήγει σε βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο σε πολύ νεαρή ηλικία. Ορισμένες φορές, μάλιστα, στα τελικά στάδια της νόσου, αν το επιτρέπει η γενικότερη κατάσταση του ασθενούς με τη σχετική σύμφωνη γνώμη των ειδικών ιατρών, προτείνεται, ως μόνη λύση πια, η μεταμόσχευση πνευμόνων και καρδιάς, εφόσον φυσικά υπάρξει ιστοσυμβατότητα και βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Στην Ελλάδα, σήμερα, οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση ξεπερνούν τους 800, από τους οποίους 300 περίπου έχουν ήδη ενηλικιωθεί, ενώ υπάρχουν πολλά άτομα που παραμένουν ακόμα αδιάγνωστα. Οι Έλληνες φορείς του παθογόνου γονιδίου υπολογίζονται τουλάχιστον σε 500.000, δεδομένου του εξαιρετικά υψηλού ποσοστού εμφάνισης του υπολειπόμενου γονιδίου, που ανέρχεται στο 5 - 6% του συνολικού πληθυσμού. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι ετησίως στη χώρα μας γεννιούνται περισσότερα από 40 παιδιά που νοσούν από τη συγκεκριμένη πάθηση, καθώς επίσης ότι η συχνότερη γονιδιακή μετάλλαξη που παρατηρείται στον ελλαδικό χώρο είναι η χαρακτηριζόμενη ως ΔF 508, η οποία θεωρείται από τις βαρύτερες σε συμπτωματολογία μεταλλάξεις.

image-140571-kistiki-inosi.jpg?1426085774995

Πώς μεταδίδεται η νόσος: 

Πρόκειται για μια γενετική διαταραχή (συνεπώς μη μεταδοτική) που οι ασθενείς φέρουν από τη γέννησή τους, έχοντας κληρονομήσει δύο παθολογικά γονίδια Κυστικής Ίνωσης, ένα από τον κάθε γονέα τους. Τα άτομα που φέρουν ένα μόνο παθολογικό γονίδιο λέγονται φορείς του γονίδιου και είναι απολύτως υγιή. Για να γεννηθεί ένα παιδί με Κυστική Ίνωση πρέπει απαραίτητα και οι δύο γονείς του να είναι φορείς ή ασθενείς. 

Όταν οι γονείς είναι φορείς της νόσου, τότε έχουμε: 

•    25% υγιές 

•    50% φορέας 

•    25% ασθενές